Ha már mindent kipróbáltál a puffadás megszüntetésére, de még nem oldotta meg a problémát, akkor ezeket a tippeket mindenképp olvasd el.
GAL Csirkeporc-komplex (1,5 g x 60 adag)
Franciaországban
előállított, enzimatikusan előemésztett (hidrolizált)
csirkeporc-kivonat, amely nemcsak a porcban lévő kollagént tartalmazza,
hanem megőrzésre kerültek benne a porcot alkotó ún. extracelluláris
mátrix egyéb összetevői is. Így a II-es típusú kollagénen felül
hialuronsavat és aminoglikánokat, közülük főleg kondroitin-szulfátot is
tartalmaz természetes módon, nem hozzáadva.
Fogyasztási javaslat:
Napi 1,5 g (= 3 ml, avagy kb. 1 enyhén púpos
teáskanálnyi) fogyasztását javasoljuk. Bármikor bevehető, étkezéskor
vagy függetlenül, de legjobb sportolás előtt fél-1 órával, illetve, ha
van problémás ízülete, akkor annak igénybevétele előtt fél-egy órával
javasoljuk bevenni (tehát például egy nagyobb séta előtt). Reggel
éhgyomorra is szedhető. Érdemes kevés vízben vagy egyéb folyadékban
feloldva fogyasztani, mert bár az íze enyhe, de nem egy élvezet, azaz
jobb egy húzásra.
Az
ajánlott fogyasztási fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem
helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges
életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Az emlősök szervezetét felépítő fehérjék legnagyobb részét
kollagéntípusú fehérjék adják, hiszen a bőr, a csont, az ízületek, az
erek, a kötőszövetek és különböző szervek jelentős részét ezek alkotják.
Idáig a kollagéntípusú fehérjék 28 fajtáját azonosították, azonban a
szervezetünket alkotó kollagénfehérjék bő 90%-át az I-es típusú adja
(csont és bőr főleg). A II-es típusú is jelentős (ízületek), a többi már
elenyésző mennyiségét teszi csak ki.
A kollagéntermékek csoportosítása egyszerűbb, csak 3 fő típus van:
1. I-es típusú kollagént tartalmazó termékek (zselatin és kollagén peptidek)
Gyakran I+III-as típusúnak jelölik, mivel az I-es mellett mindig van
kevés III-as típus is. Bőrből és/vagy csontból állítják elő. Ez egy
univerzális kollagéntípus, amely nemcsak az ízületekre, de a bőrre,
hajra, körömre, bélflórára, bélnyálkahártyára, csontozatra, izomzatra is
jó hatású. Az ízületekre gyakorolt hatása elsősorban az ízületi
folyadék viszkozitására és mennyiségére gyakorolt hatásban áll, másfelől
amellett, hogy az ízületeket, azaz porcokat a II-es típusú kollagén
adja, az I-es típusú is tartalmazza a II-es típus építőegységeit
(megfelelő arányú aminosavakat és speciális peptideket), így ez is képes
közvetve a porcok II-es típusú kollagénfehérjéjének építőelemeit
biztosítani. Ezenfelül az I-es típusú kollagénre érdemes mint kalória-
és fehérjeforrásra is tekinteni a különös aminosavprofilja miatt.
Valójában az lenne az ideális, ha a fehérjebevitelünk harmada
kollagénből származna (csontleves, bőr, körömpörkölt, pacal, kocsonya,
stb).
I-es típusú kollagén-termékek a zselatin és a hidrolizált
kollagének, avagy kollagén-peptidek. A zselatin alig van előemésztve,
rendkívül nehezen emészthető óriásfehérje (50-100 ezer Dalton = Da), míg
a kollagén-peptidek jobban elő vannak emésztve (hidrolizálva), ideális
esetben 8 ezer Da alá (8000 Da alatt a bélben már ún. peptidcsatornákon
is átjut a véráramba, azaz emészteni sem kell. A GAL kollagén-peptidjei
mind 5 ezer Da alattiak.). Sertés-, marha- és hal-eredetű alapanyagok
léteznek a piacon, amelyek közt csupán a Neu5Gc-tartalom az említésre
méltó különbség, hatásukban nincs igazán. A tipikus hatásos mennyiség
belőlük napi 5-15 g közt mozog, s bár a halkollagén bőrre való pozitív
hatását egy vizsgálat már napi 2,5 g esetén is megállapította, a 10 g
körüli dózisok a jellemzőek.
2. Nem denaturált, és emésztés során sem denaturálódó II-es típusú kollagén
Gyakorlatilag nyers porcok, amelyeket olyan „só”-formára hoznak, hogy
az emésztésnek ellenálljanak, és nyers formájukban felvegyék a
vékonybelünkben lévő, manduláinkhoz hasonlító nyirokszervek, s így a
nyirokkeringésbe jutva az immunrendszerünket modulálják úgy, hogy
lecsökkentik/megakadályozzák a saját ízületeink elleni immuntámadásokat
(antitest-termelést), és az ezáltal létrejövő gyulladást. Az ízületi
súrlódás miatt ugyanis porcfehérjék denaturálódhatnak, amelyeket a
szervezet idegen fehérjéknek ismerhet fel, és reakciót indíthat ellenük.
Ezt a reakciót segíti visszafogni a kollagének ezen típusa. Ezt hívják
ún. orális toleranciának. Ide tartozik az UC-II, ami az első ilyen
alapanyag volt, és a legtöbb klinikai vizsgálat is erről van. Az
ismeretünk szerint jelenleg az UC-II-n kívül csak egy másik hasonló
típusú alapanyag létezik a piacon. Mindkettő csirkeporcból van
előállítva.
Hatásaik az ízületekre specifikusak.
E kollagénféle tipikus napi dózisa 0,04 g, azaz 40 mg (a só-formára értendően, magára a II-es típusú kollagénre még kevesebb).
3. Részben hidrolizált porckollagén-mátrix vagy porc extracelluláris mátrix
Az ide tartozó alapanyagok gyakorlatilag a porcok teljes
extracelluláris mátrixát tartalmazzák, azaz nemcsak a II-es típusú
kollagénfehérjét, hanem egyéb aminoglikánokat (főleg
kondroitin-szulfátot) és hialuronsavat is. A II-es típusú kollagének itt
tehát részben hidrolizált (részben előemésztett) formában vannak jelen,
nem maradnak nyers formában, nem alakítják ki az előző típusnál
említett orális toleranciát, azonban a porcoknak építőanyagot
biztosítanak közvetlenül is, nemcsak közvetve, mint az I-es típus.
Emellett az ízület és ízületi folyadék egyéb, előbb említett összetevőit
is tartalmazzák, méghozzá nem hozzáadva, hanem egy természetes mátrix
részeként, emiatt lényegesen kevesebb is elég belőlük. Gyakorlatilag egy
kíméletesen, lassú tűzön elkészített, porcból készült leveshez lehet
leginkább hasonlítani. Annak standardizált, ellenőrzött, instant
koncentrátuma ez, ha úgy vesszük.
A piacon létező alapanyagokat
sertés-, marha-, hal- vagy csirkeporcból nyerik, illetve létezik egy
tojáshéj-belső membránjából nyert változat is. A II-es típusú
kollagénnek, aminoglikánoknak és hialuronsavnak az arányai különbözőek
bennük, de lényegében egyformák.
Ezek is elsősorban az ízületekre
hatnak (ízületi folyadék-fokozás + közvetlen építőanyag), azonban
hialuronsav-tartalmuknál fogva a bőrre is van némi jó hatásuk, ha nem is
akkora, mint az I-es típusú kollagénnek.
Tipikus napi dózisuk 0,5-2 g, azaz 500-2000 mg közt van.
A 3 féle kollagéntermék típus közül kettővel már rendelkeztünk (3 féle az elsőből: GAL Hal-/Marha-/Sertéskollagén peptidek, illetve GAL UC-II® Porc-komplex a második típusból). Most végre az összes típus megtalálható az új GAL Csirkeporc-komplex (Chondractiv® extracelluláris mátrix-kivonat) megjelenésével.
A Chondractiv® néven jegyzett francia alapanyagot kizárólag
csirkeporcból állítják elő. Számba véve a piacon lévő összes ilyen
típusú alapanyag árát és kollagén/aminoglikánok/hialuronsav arányaikat,
azt találtuk, hogy hatásukban nem igazán, inkább gazdaságosságukban van
különbség. A Chondractiv® nyert végül... Ezenfelül, mivel kizárólag
csirkeporcból van, Neu5Gc-mentes is (akinek ez számít).
Napi ajánlott dózisa 1,5 g.
Mikor melyiket érdemes?
Amennyiben bőrünk, hajunk, körmünk, bélrendszerünk vagy az öregedés
lassítása (lásd: Szabó Gál Bence - A kollagénekről) a célunk, akkor
egyértelműen valamelyik I-es típusú kollagént érdemes választani.
Amennyiben
kifejezetten az ízületeink miatt szeretnénk kipróbálni, akkor is elsőre
a kollagén-peptideket javasoljuk, esetleg a GAL Bio-Curcumin Forté-val
kiegészítve. Azért, mert a kollagén peptidek is, ahogy - teljesen más
mechanizmusokon keresztül - a kurkuma is jó az ízületekre, azonban
rengeteg egyéb pozitív hatásuk is van a szervezetre, így ha ezek egyike
vagy együtt elegendő volt a várt javuláshoz (2-3 hónap alatt kb.), akkor
így jártunk a legjobban. Amennyiben nem, akkor érdemes kipróbálni az új
Chondractiv® termékünket, vagy az UC-II-t. Illetve persze akkor is, ha a
kollagén-peptidek és/vagy a kurkuma segített, de további javulást is
várnánk.
Nagyon egyéni, hogy kinek melyik hat jobban vagy kevésbé, de általánosan talán elmondható, hogy az UC-II autoimmun-eredetű (Rheumatoid arthritis) esetben lehet hatásosabb, míg a Chondractiv® inkább kopásos esetben vélhető jobbnak. 2 hónapot érdemes adni 1-1 terméknek, és ha ezalatt nem hozna javulást, akkor váltani.
A maximalista megoldás természetesen az, ha mindháromféle
kollagénterméket szedjük (+ GAL Bio-Curcumin Forte) és később hol ezt,
hol azt hagyjuk el 1-2 hónapra (a Chondractiv®-val és UC-II®-vel kezdve,
mivel azok csak az ízületekre jók). És ha az elhagyásukkal sem tér
vissza a probléma, akkor maradni csak a kollagén-peptideknél (és/vagy
kurkuminnál).
Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő
európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a
hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában
tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással
rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a
hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek
gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem
megelőzésére. A GAL SynergyTech Zrt. valamennyi kommunikációs felületén
tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.)
ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági versenyhivatali
előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló
írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások
alapján, összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s
azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő
Olvasók tájékoztatásának törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt
nem hordoznak, a termékeink megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink
visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért
történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták.
Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.
- Allergénmentes
- Gluténmentes
- Tojásmentes
- Szójaallergén-mentes
- Tejtermék- és laktózmentes
- Kén-dioxid-mentes
- Cukormentes
- GMO-mentes
- Vegetáriánus
- Vegán
- OGYÉI notifikált termék
- TÜV / ISO 9001:2015 minősített gyártási folyamat
- 100%-ban újrahasznosítható csomagolás
Zöld: A termék rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Piros: A termék nem rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Értékelés-véleményezés